Sve što treba da znaš o menstruaciji

Pre nego što krenemo u detaljnu razradu ove teme, hajde da se prvo upoznamo sa samim pojmom “Menstruacija“ i šta ona predstavlja. Menstruacija je deo puberteta svake devojčice i znači da tvoje telo postaje dovoljno zrelo da možeš da zatrudniš. Ono što treba da znaš je to da svakog meseca, dolazi do zadebljanja tkiva materice i oslobađanja jajne ćelije iz jajnika. Ukoliko ne dođe do oplođenja jajne ćelije, organizam izbacuje to tkivo i menstrualnu krv kroz vaginu, a čitav taj proces se naziva “menstruacija”.
Ženske priče | Sve što treba da znaš o menstruaciji

Prva menstruacija je poseban događaj u životu svake od vas. Početak menstrualnog ciklusa  donosi brojne promene, kako fizičke tako i psihičke.  Ova faza predstavlja početak nezaboravnog puta sazrevanja od devojčice do žene i obično se javlja između 11 i 13 godina, mada, dešava se da nekim devojčicama ciklus započne i ranije, što je, takođe, u redu.

Sigurno si primetila da grudi počinju da ti rastu, hormoni luduju i promene raspoloženja su redovne, ali to su sve očekivani simptomi koji dolaze sa prvom menstruacijom. Kada je početak ciklusa u pitanju, oni mogu biti vrlo neuredni. Do stabilizacije dolazi tek nakon godinu do dve dana, ukoliko to nije slučaj, savetujemo posetu ginekologu.

TRAJANJE CIKLUSA I MENSTRUALNI GRČEVI
Po pravilu, menstruacija se javlja na svakih 28 dana i traje 4 – 5 dana. Dakle, to je prvi fizički znak da devojčica „postaje žena“. Međutim, izvesna odstupanja su normalna, tako da ciklusi menstruacije mogu varirati od 21 do 35 dana. Kod tinejdžerki taj raspon može biti i od 21 do 45 dana.

Još jedna stvar koja se takođe javlja kao prateća pojava menstrualnog ciklusa jesu bolovi u donjem delu stomaka, tzv. “menstrualni grčevi” koji predstavljaju čestu neugodnost koju devojčice osećaju tokom menstruacije. Danas postoje i različiti lekovi za ublažavanje menstrualnih grčeva odnosno bola. Isto tako, konzumiranje vrućeg čaja ili mekan jastuk preko stomaka mogu biti od pomoći.

 

NEGA I HIGIJENA TOKOM MENSTRUACIJE
Tampon ili higijenski ulošci? 
Posebnu pažnju, u toku trajanja menstruacije, treba posvetiti higijeni. Savetujemo da se trajanje ciklusa beleži u menstrualnom kalendaru, zbog lakšeg uvida u vreme početka ciklusa, i u tom periodu, sa sobom bi trebalo nositi higijenske uloške ili tampone u slučaju da ciklus krene. Preporučuje se da genitalnu regiju treba prati dva puta dnevno i redovno menjati uloške i tampone. Za higijenu treba koristiti blage, neparfemisane sapune, a javne bazene treba izbegavati.

Isto tako, i garderobu treba prilagoditi periodu menstruacije. Bele pantalone i usku sintetičku odeću bi trebalo izbegavati, kako ne bi došlo do neprijatnih situacija. Odeća treba da bude komotna i izrađena od prirodnih materijala.

Dakle, menstruacija je jedna sasvim normalna pojava u tvom telu koja će jednostavno postati deo tvog života. Neke devojčice je podnose teže, neke lakše, ali u svakom slučaju, neizbežna je.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Sve što treba da znaš o menstruaciji

Ženske priče | Sve što treba da znaš o menstruaciji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS